Dit weekend stappen we over van winter naar zomeruur.

Hoe zorgen we voor een makkelijke overgang bij onze kids ?

Sommige kinderen stappen zonder moeite mee in het nieuwe dagritme. Andere kinderen hebben meer tijd nodig om zich aan te passen.

Enkele eenvoudige tips zijn misschien voor jou en je kind een hulp:Zomertijd gaat in: klok één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur. Een uur minder = dus één uur minder slapen!

Een kind gewoon eerder naar bed sturen, biedt geen oplossing. In de uren voor de normale bedtijd maken de hersenen een stof aan waardoor je actiever wordt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt. Je kan dus wel vroeger in bed gaan liggen, maar dat heeft weinig zin. Niet alleen het slapen gaan, maar ook het opstaan is moeilijk in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd.

Ouders kunnen hun kinderen helpen om zich sneller aan te passen aan het nieuwe ritme: Door ’s ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit te zorgen. De gordijnen wagenwijd open dus en als het even kan de kinderen te voet of met de fiets naar de opvang of school brengen in plaats van met de auto. Door ’s avonds ervoor zorgen dat het vroeger donker is. De gordijnen dicht en de schemerlamp aan. Door de laatste paar uur voor het naar bed gaan niet te wild doen. Rustige spelletjes, een verhaaltje, een liedje, rustig tanden poetsen en de pyjama aandoen is het ideale avondritueel.

← Terug naar het blog overzicht