Be-Alert: Wat doe je bij een nucleair ongeval?

Be-Alert: Wat doe je bij een nucleair ongeval?

In België zijn er vijf verschillende nucleaire sites. Deze staan weergegeven op het kaartje. Al deze sites beschikken over goede veiligheidssystemen, maar een ongeval kan nooit uitgesloten worden. Ondanks alle noodprocedures bij zo’n ongeval, kan er heel uitzonderlijk toch radioactieve uitstoot zijn in de lucht, in het water of op de bodem.

De risico’s hieraan verbonden uiten zich voornamelijk op lange termijn.

Jodium

De schildklier is een orgaan dat jodium nodig heeft om goed te werken. Jodium is belangrijk voor de aanmaak van hormonen die oa. instaan voor de aanmaak van botten en spieren. Wanneer radioactief jodium bij ons in de buurt komt, kan dit ook opgenomen worden door onze schildklier en lopen we grotere kans op kanker of andere aandoeningen.

Door op het juiste moment jodiumtabletten met stabiel, niet-radioactief jodium in te nemen zorg je ervoor dat er geen plaats meer is voor de radioactieve variant. Zo blijft je schildklier beschermd. Het te veel aan jodium plas je terug uit. De jodiumtabletten werken dus enkel wanneer ze op het juiste moment ingenomen worden en mogen dus NOOIT op eigen initiatief ingenomen worden. Wacht tot de overheid hiertoe oproept via radio of televisie.

Jodiumtabletten bieden enkel bescherming tegen radioactief jodium. De andere radioactieve stoffen kunnen hier niet door tegengehouden worden. De boodschap blijft dus nog altijd: ga naar binnen en blijf binnen.

Voor wie zijn jodiumtabletten belangrijk?

Hoe jonger je bent, des te belangrijker het is jezelf te beschermen tegen radioactief jodium. Dit ondermeer omdat de risico’s verbonden aan radioactieve stoffen lange termijneffecten zijn. Hoe jonger je bent bij blootstelling, hoe meer kans je hebt om met deze neveneffecten in contact te komen.

Bij personen die ouder zijn dan 40 jaar is nog geen eensgezindheid over de inname van jodiumtabletten bij kernrampen. Dit om twee redenen:

  1. Er is een dalend risico op schildklierkanker bij het ouder worden.
  2. Personen ouder dan 40 jaar hebben meer kans op een ontregelde schildklierfunctie. Dit is een afwijking die vaak voorkomt in België. Door deze ontregeling is er meer kans op nevenwerkingen verbonden aan het innemen van jodiumtabletten. De nadelen van de inname kunnen groter zijn dan de voordelen van de inname. Verder is er door de ontregelde functie een toenemend risico op hartcomplicaties na inname van jodiumtabletten.

Bent u ouder dan 40 jaar, vraag dan preventief raad aan uw huisarts of specialist.

Een heel belangrijke groep in de bevolking zijn de vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit om het (ongeboren) kind te beschermen. Voedingssupplementen bieden onvoldoende hoge dosissen aan jodium om bescherming te bieden bij een nucleaire ramp. De jodiumtabletten zijn voor deze groep dus heel belangrijk!

Hoe wordt jodium ingenomen?

Volg de raadgevingen weergegeven op elke verpakking:

Wat kan je zelf doen bij een nucleair ongeval?

  1. Ga naar binnen en blijf binnen. Wacht tot je een waarschuwing krijgt dat alles terug veilig is.
  2. Sluit ramen, deuren en leg alle ventilatie af.

Neem bij voorkeur plaats in een centrale ruimte, op het gelijkvloers.

Muren en plafonds bieden betere bescherming dan ramen.

  1. Luister naar de aanbevelingen van de overheid via TV, radio, websites en sociale media.
  2. Neem uw jodiumtabletten enkel in als de overheid dit meldt!

Meer informatie?

Meer informatie kunt u vinden op volgende websites:

www.be-alert.be

http://www.nucleairrisico.be/

← Terug naar het blog overzicht